Pelspleje

Tibetansk terrier og pelspleje hører sammen.

En velplejet Tibetansk terrier er en fryd for øjet. Med den lange pels - som jo kendetegner racen, eller i en klippet udgave. Bare den er velplejet.


En velplejet hund er en gladere hund, og også en mere indbydende hund. Tænk på den filtrede pels, som en alt for lille overfrakke der napper, strammer og lugter. Dén er ikke rar at have på, og heller ikke rar at være i selskab med. Så gør dig selv – men især din hund, den tjeneste, at holde den i fin stand. Det bliver I begge glade for.

Det handler ikke om, at man skal børste pelsen hver dag, men at man finder en god rytme med arbejdet. Det er et stort, men slet ikke et uoverkommeligt arbejde.

Vælg et tidspunkt hvor du ikke er stresset, har travlt eller er i dårligt humør. Det kommer der ikke nogen hyggelig stund ud af. Men hvis du derimod ser det som et frikvarter eller som kvalitetstid, hvor du også får hygget dig med din Tibbe, så er du allerede godt i gang. Pelsplejen er nemlig en fantastisk mulighed for at komme rigtig tæt på din hund. Du kommer til at kende hvert et hårstrå i pelsen, og du og hunden kommer til at få en kontakt der er unik. Tænk på at hunden også syntes det er rart at blive nusset og ordnet.


Det er en god investering af din tid, at komme godt i gang med pelsplejen, allerede fra din Tibbe er helt lille. Hvalpepelsen er nem at holde, så her er der alle muligheder for at bruge tiden til at træne din hvalp i at være på bordet, blive børste og badet. Brug 5 minutter nogle gang hver dag, hvor du tager den op på bordet. Her kan du så med godbidder og masser af ros, vise den at det er verdens rareste sted. Ret hurtigt kan du så begynde at børste den og lære den at den også skal ligge ned. Det vil nemlig give dig nogle fordele senere, da en liggende hund er lettere at ordne under maven og i armhulerne. Hunden vil også med tiden lære at slappe så meget af når den ligger på bordet, at den lettere kan accepterer, at arbejdet nogle gange kan tage lang tid.
Nogle hvalpe accepterer at ligge ned ret let, og andre er måske lidt sværere at overbevise. Men det er vigtigt at du er tålmodig, vedholdende og kærlig i træningen. Så skal din lille tibbe nok forstå hvad du mener – og i hvert fald forstå at du er en vigtig person i tibbens liv.

Efter en hvalpetid med masser af øvelse, er du klar til den første udfordring – unghundepelsen.

Når din Tibbe bliver omkring 6-8 måneder vil pelsen begynde at kræve lidt mere opmærksomhed. Skiftet fra hvalpe til voksenpels er for mange en opvågning og en stor mundfuld. Det er en proces der filtre meget – især hvis man er så uheldig at tidspunktet passer med, at den ekstra ”vinter-underuld”, også løsner sig. Snart vil du flere gange om ugen tænke, at det vel nok var godt du fik lært din hund at det er en rar ting, at være på bordet, og nu er vant til børsten. Det gør det hele meget lettere. For filterne der nu er begyndt at komme, gør nemlig, at det ikke længere er ren ”rygmassage” at blive børstet. Filterne fjernes lettest ved, at du med fingrene piller den fra hinanden. Når filten er blevet løst, kan du med en kam fjerne de løse hår, og filten er væk. Pas på, ikke at hive i huden, det vil ikke være populært.


Gennemgå hele pelsen, så du kommer rund om hele hunden. Det er ligegyldigt hvordan og hvilke rækkefølge du gør det i, bare det virker for dig og din hund. Der er mange måder at gøre det på, og nogle måder vil ”sparre” mere på pelsen end andre. Det er en fordel hvis du vil udstille din tibbe. Men uanset hvad, så er en velplejet tibbe målet. Så er det underordnet hvordan du er kommet der.

Det er vores erfaring at en ren og nyvasket pels er langt lettere at holde filterfri, end en fedtet og beskidt pels. Den vil ikke filtre på samme måde. Det er en gammel skrøne, at man ikke må vaske sin hund, da hundens hud, lige som din egen, bedst holdes sund når den kan ånde, og ikke har snavs og hudfedt siddende til irritation. En irriteret hud kan give kløe, og deraf kommer filterne af sig selv. Den rene pels vil også glide lettere ved hundens bevægelser, og det giver også færre filter. Men det er vigtigt at du bruger en god shampoo og balsam. Spørg din opdrætter, hvad han/hun har gode erfaringer med hvis du er i tvivl. 

Den voksne hund er ofte rimeligt let at holde pelsen på. Rutinerne med arbejdet skulle nu gerne være på plads, og pelsen er blevet længere og har fundet sit ”leje”. Der kommer nu ikke flere overraskelser ved pelsskifte, og du kender nu også pelsens ”kvalitet” og ”særheder”.

Tæver i løbetid, er ofte ret gode til at ”holde sig rene”. Det kan give filter omkring kønsåbningen, og da tæven måske er lidt ”pivet” i forvejen, vil det ikke være sjovt at få dem fjernet. Klip derfor evt. pelsen lidt kortere dér inden, så bliver ”tøse-livet” lettere.

Skulle uheldet være ude og din tibbe har fået diarre, kan det være en god ide at lave to ”rottehaler” i måsen på den. Èn bag på hvert bagben. Så holder du pelsen væk, og det er lettere at holde den ren.

Den ældre hund er også i de fleste tilfælde let at holde. Nogle ældre hunde syntes, at tabe lidt af deres tålmodighed, og for at gøre deres liv lidt lettere mht. fjernelse af filter, så kan man evt. klippe dem i armhulerne, under maven og på indersiderne af bagbenene. Det ses ikke, og du har stadig en ”langhåret” hund.


Foto Vagn Knudsen www.fotovagn.dk www.lur.dk
 

Som vi skrev tidligere, er den lange pels jo et kendetegn på en tibbe. Men derfor er der jo alligevel nogle der vælger at klippe deres tibbe, og det ser vi heller ikke noget problem i. Vi syntes personligt at en lang pels er mest "rigtigt" og ser flottest ud, men de klippede tibber vi kender ser bestemt også dejlige og indbydende ud. Hundene er jo stadig lige skønne, og for nogle gør det hverdagen lettere. Nogle bor steder hvor skov, krat og saltvand, gør sit til at få den lange pels til at filtre, og andre har flere hunde i huset, og derfor rigelig med pels at pleje. En klipning, kan måske lette lidt på pelsplejen, men ikke erstatte den. Hunden har stadig sin underuld der kan filtre, og den ugentlige stund på bordet kan derfor ikke undgås. Så tro ikke at en klipning kan afløse din børste – så bliver du skuffet.

Skulle du opleve at pelsen vokser dig og din tibbe over hovedet, så skal du endelig spørge nogen om råd. Det er ingen skam! Den situation har alle tibbe-ejere nok oplevet, og alle ved at det kan være en udfordring. Medlemmer af Tibetanerklubben afholder til tider pelsplejearrangementer som man kan deltage i, men ellers vil de fleste opdrættere og tibbeejere være mere end villige til at svare på spørgsmål og hjælpe. Nogle hundefrisører kender også til tibbers pelspleje, men vores erfaring er, at du får langt de bedste råd fra folk der har haft hundene i flere år. Så spørg endelig…